Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe, przekładane powidłami, nutellą i dwoma masami. Miodowniki z polewą czekoladową, wyszły bardzo pyszne.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 84
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 275
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 84
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 275
Składniki
ciasto-Masło z miodem, rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Przesiać do jajek, mąkę,sodę i przyprawy. Mieszać łopatką dolewając masło z miodem.Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na 2 blaszki (30x40),z papierem do pieczenia. Każdą piec w 175*,ok 10-12 min.
Zaraz po upieczeniu,wyłożyć na deskę i pokroić na 4 równe pasy-po szerokości. Z dwóch blach, będzie 8 pasów
masa orzechowa-Masło z cukrem i miodem, zmiksować. Dodać orzechy, wymieszać i podzielić na 2 części. masa grysikowa-Na mleku, ugotować grysik. Odstawić, dodać cukier, wymiesza i ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce grysiku, na koniec dodać sok z cytryny. Podzielić na 4 części. przełożenie: Dwa pasy ciasta 1 i 2, posmarować powidłami.To będą spody dwóch miodowników. Kolejne dwa 3 i 4 ,posmarować, masą orzechową. Ułożyć każdy,odwracając masą w stronę powideł. Resztę powideł wyłożyć na dwie góry, tych przełożonych pasów. Posmarować 5 i 6 pas, po 1/4 masy grysikowej. Odwrócić każdy w stronę powideł, tych przełożonych pasów. Góry posmarować po 2 łyżki nutelli. Ostatnie pasy 7 i 8 posmarować resztą kremu grysikowego. Przyłożyć kremem w stronę nutelli.
Każdy miodownik, zafoliować i zostawić w kuchni.(muszą zmięknąć)
polewa-Wymieszać cukier z kakao i wodą na gęstą papkę.Wstawić miseczkę nad parą i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą posmarować dwa miodowniki.
Białą czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i masłem nad parą. Polać pasami po miodownikach. Zaraz końcem łyżeczki, poprzeciągać w prawo i lewo, tworząc wzorek. Wokół posypać kokosem i schłodzić.
Kroić w 1,5 cm. plastry.