Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 962
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 35
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1270
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6192
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 962
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 35
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1270
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 223
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6192
Składniki
Wykonanie ciasta: Do garnka wkładamy masło, miód, cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Jak przestygnie dodajemy jajka sodę i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blasze na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Ponawiamy czynność czterokrotnie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13-15 minut.
Wykonanie kremu: W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kasze mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok.4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami przestudzoną, ale nie zimną kaszę cały czas miksując aby masa była jednolita. Gotową masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy posypką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na min 24 godziny, aby ciasto zmiękło.