Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto z trzema pysznymi kremami
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27177
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27177
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
CIASTO MIODOWE- blacha o wym:25/35 cm Sodę rozpuszczamy w mleku. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy sodę i jajka oraz miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.Wałkujemy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w 160 st. C termoobieg (piekłam od razu 2 ciasta) lub ustawienie góra dół w 180 st. C Do momentu aż ciasto będzie rumiane. MASA: 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałej szklance mleka mieszamy budynie. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, mieszamy żeby się nie przypaliło. Budyń przykrywamy folią tak żeby go dotykała. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy już będzie zimny ucieramy kostkę masła na puch, dodajemy po łyżce budyniu, miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: 1 blat ciasta smarujemy połową masy krówkowej oraz połową masy budyniowej, przykrywamy 2 blatem. Smarujemy resztą masy krówkowej i masy budyniowej. Ciasto na chwilę chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką pudru. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do miski i chwilę ubijamy. Masę wylewamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy wg uznania (posypałam ryżem preparowanym) Może to być starta czekolada, kakao, posypka itp. Ciasto odstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)