Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto miodowo-orzechowo-kawowe. Sprawdzi się nie tylko na święta, to jest moje ulubione połączenie smaków . Polecam.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39749
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 187
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9281
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39749
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 187
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9281
Składniki
Ciasto Miód podgrzej (nie gotuj) z przyprawą do piernika, ostudź Żółtka utrzyj z cukrem ,dodaj miód. Mąkę przesiej z sodą, dodaj do masy jajecznej, białka ubij połącz z ciastem, na koniec dodaj orzechy. Ciasto podziel na pół, pierwsza część upiec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 przez około 25 minut w temperaturze 180 st. Drugą część ciasta upiec w takiej samej blaszce tylko z masą orzechową.
Masa orzechowa Posiekane orzechy zagotuj z masłem, miodem i cukrem, wyłóż na druga część ciasta. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Krem kawowy Z pół litra mleka odlej 0, 5 szklanki mleka, resztę mleka zagotuj z cukrem i kawą, obie mąki rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń zostaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce zimnego budyniu utrzyj puszysty krem.
Na pierwszą część ciasta wyłóż krem kawowy, rozsmaruj, przykryj drugą częścią ciasta. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.