Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Miodownik z kremem grysikowym, powidłami i kajmakiem
  • Ciasta
  • Przepis na

Miodownik z kremem grysikowym, powidłami i kajmakiem

09.12.2022 Odsłon: 39033
5.0 (113 oceny)

Przepis dnia: 15-12-2022

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na miodownik na tradycyjnych, kruchych blatach. Przełożymy je kremem grysikowym i powidłami, a górę udekorujemy kajmakiem i orzechami. Przepiękne ciasto, składające się z wielu pysznych elementów. Żaden z nich nie jest dominujący, ale razem tworzą całkiem zgrabną kompozycję. Miodownik oczywiście smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy ciasto skruszeje pod wpływem kremu, ale to daje nam czas na pozostałe świąteczne przygotowania.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blacha do pieczenia 26 x 26 cm, wałek do ciasta

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 741

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2666

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101923

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1078

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6312

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1921

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 741

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2666

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101923

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1078

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6312

do 30 min 30 min
8
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1921

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Miodownik z kremem grysikowym, powidłami i kajmakiem
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto miodowe
  • 80 g masła
  • 4 szklanki (600 g) mąki pszennej
  • Pół szklanki (150 g) miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki (50 g) cukru
  • 3 czubate łyżki (120 g) kwaśnej śmietany 18%
Krem
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 6 łyżek (90 g) kaszy manny
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo
  • Słoiczek powideł śliwkowych (ok 300 g)
  • Pół puszki kajmaku (ok 200 g)
  • Garść orzechów włoskich (ok 60 g)
  • Łyżka płatków migdałowych (ok 15 g)
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj miodowe blaty. Do średniej wielkości rondelka wlej 150 g miodu. Dodaj do niego 80 g masła i 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia podgrzej na wolnym ogniu, stale mieszając, tylko do połączenia się składników. Odstaw syrop do całkowitego wystudzenia.

2

Do dużej miski przesiej 600 g mąki pszennej i jedną łyżeczkę sody oczyszczonej. Przemieszaj zawartość miski za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia sody w mące. Dodaj do naczynia wystudzony syrop miodowy, 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany i jedno duże jajko. Zawartość naczynia krótko wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do wchłonięcia wilgoci przez mąkę.

3

Zacznij wyrabiać ciasto dłonią, na początku w misce, do wstępnego połączenia się składników, a następnie na blacie, do uzyskania w miarę gładkiego i jednolitego ciasta miodowego. Nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. Uformuję ciasto w kulę i podziel je na cztery równe części. Trzy części ciasta przełóż z powrotem do miski i odstaw pod przykryciem, aż przyjdzie na nie pora.

4

Blat uformuj bezpośrednio na wyłożonym papierem do pieczenia dnie kwadratowej formy o boku 26 cm. Ciasto delikatnie rozgnieć palcami tak żeby przykleiło się do papieru, a następnie rozwałkuj je do uzyskania cienkiego blatu, pokrywającego całą powierzchnię blaszki. Nakłuj widelcem całą powierzchnię blatu.

5

Tak przygotowany blat wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na dwanaście minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na około 5 minut do lekkiego wystudzenia, a następnie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie. Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta. Po wypieczeniu i wystudzeniu wszystkich czterech blatów ułóż je w blaszce jeden na drugim i odstaw do lodówki na całą noc.

6

Następnego dnia przygotuj krem grysikowy. Do rondelka wlej 750 ml mleka i dodaję do niego 100 g cukru. Zawartość naczynia podgrzej, stale mieszając, do rozpuszczenia cukru w mleku i lekkiego zagotowania. Kiedy płyn zaczyna delikatnie bulgotać, dodaj do niego 90 g kaszy manny i energicznie wmieszaj ją w mleko za pomocą rózgi. Zawartość rondelka gotuj przez kilka minut, stale mieszając, do uzyskania gęstej kaszki.

7

Zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do osobnego naczynia. Gotową kaszkę przykryj folią spożywczą w taki sposób, żeby dokładnie pokrywała jej wierzch, i odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.

8

Do dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i utrzyj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do utartego masła dodaj partami grysik, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą kaszę z masłem przed dodaniem kolejnej porcji. Na koniec wmieszaj w krem łyżeczkę ekstraktu waniliowego.

9

Blaszkę, w której były wypiekane miodowe blaty, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na jej dnie pierwszy placek. Na blat wyłóż około 100 g konfitury śliwkowej i rozprowadź ją cienką warstwą po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wyłóż 1/3 kremu grysikowego i również rozprowadź go cienką warstwą po całej powierzchni, a następnie przykryj kolejnym, miodowym blatem. Kroki powtarzaj do wyczerpania wszystkich części ciasta, żeby przełożyć blaty trzema cienkimi warstwami konfitury i kremu. Na ostatni blat wyłóż około 200 g kajmaku i rozprowadź go po całej powierzchni ciasta. Wierzch ciasta udekoruj orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi. Odstaw ciasto na kolejny dzień lub dwa do lodówki, żeby skruszało. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki