Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto miodowe przekładane powidłami, masą z kaszy manny, wierzch ciasta pokryty jest polewą z mlecznej czekolady i kolorową posypką.Polecam.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118419
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8514
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3139
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2282
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1607
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118419
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8514
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3139
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2282
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1607
Składniki
Najpierw przygotujemy masę z kaszy manny,aby miała czas ostygnąć.Mleko wlewamy do garnka, następnie wsypujemy cukier,cukier waniliowy,kaszę mannę,mieszamy.Podłączamy gaz,gotujemy ciągle mieszając,od momentu zagotowania gotujemy około 5 minut do zgęstnienia masy.Następnie,gdy masa zgęstniała wyłączamy gaz,przekładamy masę do miski,przykrywamy wierzch masy folią spożywczą,aby nie powstał korzuch.
Do mąki dodajemy sodę,cukier puder,mieszamy,następnie przesiewamy na stolnicę.W mące robimy dołek,dodajemy masło pokrojone w kostkę,jajka,miód. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części i wałkujemy na wymiary blaszki 22x34.Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.Pieczemy pojedynczo w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut, funkcja góra-dół.Dwie pozostałe części ciasta pieczemy w ten sam sposób co pierwszą część.Upieczone placki pozostawiamy do ostudzenia.
Masło w temp.pokojowej miksujemy przez 3 minuty na puszystą masę.Następnie dodajemy po 1 łyżce ostudzonej masy z kaszy manny, miksujemy za każdym razem do połączenia składników.Po dodaniu ostatniej porcji miksujemy masę przez 2 minuty.
Pierwszy placek miodowy smarujemy połową porcji powideł,następnie na powidła wykładamy połowę masy z kaszy manny,wyrównujemy,przykrywamy drugim plackiem miodowym,lekko dociskamy.Następnie smarujemy resztą powideł i wykładamy resztę masy z kaszy manny,wyrównujemy,przykrywamy trzecim plackiem miodowym,lekko dociskamy.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem na parze.
Jeszcze gorącą polewę wylewamy na placek miodowy,rozprowadzamy równo i dekorujemy posypką kolorową.Ciasto wkładamy do lodówki.Ciasto najlepiej smakuje po2-3dniach.Zyczę smacznego.