Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zrobienia choć troszkę czasochłonny, ale warto-bardzo polecam i zapraszam
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 6
Składniki
Na początek zrobimy bazę kremu do garnka dajemy mleko, cukier, mąkę i budynie-dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając żeby się nie przypaliło, powstały budyń studzimy. SPODY Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Ciasto jeśli się klei można trochę podsypać mąką Dzielimy je na 2 części, jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.*UWAGA to ciasto szybko się rumieni uważajcie żeby się za bardzo nie spiekło
SPÓD Z ORZECHAMI drugą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Na patelnię dajemy masło, miód i cukier puder-podgrzewamy a gdy się połączą dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie-wszystko mieszamy i gdy wchłoną masło wyłączamy ogień i jeszcze gorące przekładamy na ciasto w blaszce. Spód pieczemy ok 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.
BISZKOPT TOFFI 3 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier chwilę miksujemy. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy 3 żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę, budyń toffi, proszek do pieczenia i dodajemy łyżeczkę kakao wszystko delikatnie mieszamy do połączenia Wykładamy do blaszki (takiej samej w jakiej piekliśmy spody) pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu
KREM Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń też w temp pokojowej
Krem dzielimy na dwie części Na pierwszy spód miodowy wykładamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem toffi, wykładamy resztę kremu i dajemy na niego spód z orzechami lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i po prostu rewelacyjnie smakuje Jest mięciutkie, aromatyczne i na pewno każdemu będzie smakowało :)