Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to orzechowiec składający się z 3 miodowych, mięciutkich spodów, które są przełożone masą grysikową. Ostatni spód pieczemy z orzechami włoskimi. Całość wygląda i smakuje obłędnie :) Cisto nie jest za słodkie, jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Gorąco polecam i zapraszam
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4557
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 720
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 315
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14628
Składniki
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy wszystkie składniki na spody miodowe i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Ciasto wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
ORZECHY Orzechy włoskie drobno siekamy. Do garnka dajemy masło lub margarynę, cukier puder i miód i wszystko rozpuszczamy, dodajemy orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia.
SPODY Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią blaszkę, pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni (na lekko złoty kolor). Ściągamy delikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód. Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami. Tą część pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru.
KREM Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru. W 1 szklance mleka mieszamy 10 łyżek kaszy manny, wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do lekkiego zgęstnienia wciąż mieszając-najlepiej trzepaczką-by nie robiły się grudki. Kaszę mannę studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje.
Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę.
Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :)
ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień idealnie się kroi :)