Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz delikatne, rozpływające się w ustach ciasta, które łączą w sobie kremową masę serową, chrupiącą polewę czekoladową i aromatyczny miodowy spód, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Jest to idealny deser na wyjątkowe okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka chwila przyjemności w ciągu dnia. Połączenie delikatnego twarogu, miodowego ciasta i czekoladowej polewy sprawia, że trudno się oprzeć temu wypiekowi. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ale gwarantuję, że efekt końcowy wynagrodzi każdy wysiłek. Zapraszam do wspólnego pieczenia!
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 116
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1118
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 61
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 116
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1118
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 61
Składniki
Sposób przygotowania ciasta:
1.Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone na kawałki masło, żółtka jaj oraz miód. Całość wyrabiam ręcznie, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto.
2.Ciasto dzielę na trzy równe części.
3.Formę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzam na dnie formy. Wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia. Proces powtarzam dla pozostałych dwóch części ciasta, aby uzyskać trzy równe placki.
Sposób przygotowania masy:
1.W dużym garnku rozpuszczam masło na małym ogniu. Dodaję cukier oraz cukier wanilinowy, cały czas mieszając, i gotuję przez około 3 minuty.
2.Następnie dodaję twaróg oraz całe jajka, mieszając całość dokładnie. Gotuję przez około 5 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
3.Na koniec dodaję budynie w proszku, wcześniej rozrobione w mleku, i gotuję jeszcze chwilę, aż masa stanie się wyraźnie gęsta i jednolita.
Sposób przekładania ciasta:
1.Na dnie formy układam pierwszy placek ciasta. Wylewam na niego połowę gorącej masy serowej i równomiernie ją rozprowadzam.
2.Przykrywam masę drugim plackiem ciasta, wylewam pozostałą część masy i przykrywam trzecim plackiem ciasta.
Sposób przygotowania polewy:
1.Do małego garnka wkładam czekoladę i wlewam śmietankę. Podgrzewam na małym ogniu, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a składniki połączą w jednolitą polewę.
2.Polewę równomiernie rozprowadzam na wierzchu ciasta. Posypuję ją drobno pokruszonymi orzechami, które dodają chrupkości i dekoracyjnego efektu.
Finalne przygotowanie:
Gotowe ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia, a następnie wkładam do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy się zestaliły.