Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka które są przedsmakiem świątecznych pierniczków
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 248
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 573
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1329
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1791
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 248
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 573
Składniki
Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło z miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu. Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu lukru na ciasteczka od razu ozdabiamy posypkami.