Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka które są przedsmakiem świątecznych pierniczków
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 110
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44368
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 59
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 110
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44368
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 59
Składniki
Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło z miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu. Przygotowanym lukrem ozdabiamy w dowolny sposób ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo lukier szybko twardnieje. Można postawić lukier w naczyniu na podgrzewaczu, będzie miał cały czas odpowiednią konsystencję i będziemy mieli więcej czasu na lukrowanie i ozdabianie. Po nałożeniu lukru na ciasteczka od razu ozdabiamy posypkami.