Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie znam osoby, która nie uwielbiałaby ciasta czekoladowego. Jeżeli mamy do czynienia z „mokrym”ciastem czekoladowym, z którego wypływa czekolada tym bardziej… Dziś przedstawiam wam łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5668
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12253
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1554
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5668
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12253
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1554
Składniki
Tortownicę o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem (spód i boki), tak aby papier tworzył ‚kołnierz’ nad formą na około 2 do 3 centymetrów
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę mleczną i kawę rozpuszczalną. Na małym ogniu delikatnie rozpuszczać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej konsystencji mieszając.
Kiedy nasze składniki się pomieszają należy zdjąć z ognia, przemieszać i odstawić do ostygnięcia na około 10-minut. Do dużej miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i to wszystko razem dobrze rozmieszać
W między czasie przygotować jajka z olejem i jogurtem naturalnym. Ja dodaje do jajek jeszcze aromat rumowy, ponieważ nadaje on delikatny posmak bajaderki temu ciastu, który uwielbiam
Kolejno dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut ważne, aby ciasto co jakiś czas sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia,
Na koniec lekko odcinam górę, aby była równa. Polewam polewą czekoladową i posypuję posypką czekoladową dla estetycznego wyglądu. Smacznego :)