Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kolorowe ciasto/deser na zimno z mleka i galaretek. Idealne na każdą okazję dla dorosłych i dzieci.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8952
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10558
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4757
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8952
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10558
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4757
Składniki
Przygotowanie tego ciasta rozdzieliłam sobie na dwa dni. Jednego dnia wieczorem przygotowałam sobie galaretki. Mianowicie każdą galaretkę wysypałam do oddzielnej miseczki i każdą rozpuściłam w szklance gorącej wody. Gdy wystygły przelałam je do płaskich naczyń. Mogą to być talerze do zupy, półmiski czy np. plastikowe pojemniki do przechowywania jedzenia. Galaretki wstawiłam na noc do lodówki aby dobrze zastygły. Następnego dnia rano przygotowałam sobie mleczną zalewę. Żelatynę zalałam zimną wodę i odstawiłam ją aby napęczniała. Mleko zagotowałam z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Wyłączyłam gaz i odczekałam chwilę, a następnie dodałam do mleka napęczniałą żelatynę. Mleko mieszałam aż żelatyna całkowicie się w nim rozpuściła. Tak przygotowane mleko odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Stężałe galaretki wyjęłam z lodówki. Każdą wyjęłam z pojemnika i pokroiłam w kostkę. Pokrojone i wymieszane galaretki przełożyłam do formy (użyłam kwadratowego pojemnika plastikowego do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 19x19cm. Następnie zalałam je zimnym mlekiem z żelatyną. Pojemnik z ciastem wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby mleko stężało. Przed podaniem deser wyjęłam z pojemnika na talerz, przekręcając go do góry nogami. U mnie galaretkowiec bardzo łatwo się odkleił od pojemnika, ale jeśli będziecie mieć problem z wyjęciem ciasta to formę można na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie i dopiero odwrócić do góry dnem.