Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowe bezglutenowe muffinki z truskawkami na które miałam już od dawna ochotę i dzisiaj upiekłam :) Nie pamiętam już skąd mam przepis ale pierwszy raz zrobiłam je w formie ciasta w tortownicy na urodziny i bardzo szybko zniknęło ze stołu, więc mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Zapraszam.
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 444
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 450
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1993
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35225
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 444
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 450
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1993
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35225
Składniki
Mleko podgrzać, do gorącego dodać czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Ostudzić. Mąkę, kakao i sodę przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć do białości, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać olej i śmietanę, zmiksować. Dodać ostudzone mleko z czekoladą, zmiksować. Do masy dodać przesiane mąkę, kakao i sodę, krótko zmiksować do połączenia się składników.
Przygotować formę na muffinki (ja miałam silikonową) i nakładać po dwie duże łyżki ciasta. Truskawki umyć, wyciąć szypułki i wcisnąć po jednej w środek każdej muffinki. Podczas pieczenia ciasto urośnie i truskawka się schowa w środku dzięki czemu muffinki nie będą suche. Piec w temp. 160 stopni przez 25-35 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.