Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, mocno czekoladowe ciasto brownie, idealne do porannej lub popołudniowej kawy. Ciasto zrobione według przepisu ze strony.
miska, garnek, rózga, mikser, tortownica 20x20 cm, papier do pieczenia, piekarnik,
Składniki
Wykonanie polewy czekoladowej: W małym rondelku roztapiamy masło i do roztopionego masła dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Całość dokładnie mieszamy żeby w masie nie było grudek. Wykonanie ciasta: Na początek przygotowujemy foremkę. Te ciasto zostało upieczone w kwadratowej tortownicy 20x20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło z cukrem, mieszamy rózgą do ładnego roztopienia. Do roztopionego masła z cukrem dodajemy stopniowo jajka, sól oraz ekstrakt wanilii, cały czas mieszamy. Do masy dodajemy koniak lub amaretto. Zawartość miski przekładamy do większej miski i dodajemy przesianą mąkę z kakao. Całość miksujemy do powstania gęstej masy czekoladowej. Do masy czekoladowej dodajemy kawałki czekolady i musimy ją wmieszać łyżką w masę czekoladową. Masę czekoladową wykładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzałki góra/dół w temperaturze 170 stopni Celsjusza 27-30 minut. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową i układamy połówki orzecha włoskiego na każdą porcję ciasta. Ciasto studzimy, ostudzone wstawiamy na godzinę do lodówki. Ostudzone ciasto kroimy na 9 porcji. Smacznego!!!