Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1500
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 238
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8262
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1500
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 238
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8262
Składniki
Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy.
Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką.
Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut.
Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami.
Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do serka dodajemy ubitą śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy likier bananowy i mieszamy.
Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy.
Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat.
Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą.
Tort czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc. Smacznego !!!
;-D
;-)))