Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka te są bardzo kruche! Idealne na każdą okazję, bo wszystkim smakują. Moi znajomi zawsze się dziwią, że to są ciasteczka drożdżowe, ponieważ w smaku drożdży nie czuć. Najczęściej nazywają je ciasteczkami kruchymi lub maślanymi ;)
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2654
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4627
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102186
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2654
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4627
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102186
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w łyżce cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozpuszczone drożdże, margarynę/masło, jajka i żółtko. Zagniatamy ciasto. Wkładamy je do płóciennej ściereczki, dobrze zawiązujemy i wkładamy do naczynia z zimną wodą na minimum 3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy je z wody i ze ściereczki i podsypujemy odrobiną mąki (tak aby się nie kleiło). Dzielimy na dwie części, aby ułatwić sobie pracę. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm), w razie potrzeby podsypujemy mąką, żeby nie przyklejało się do blatu. Wycinamy ciasteczka, najlepiej użyć do tego malutkich foremek. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C na złoty kolor. Studzimy.
Chłodne ciasteczka obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze. Smacznego ;)