Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś tak siedziałam i grupy kulinarne przeglądałam, wszyscy wstawiali jakieś ciasta, serniki i inne słodkości. Więc długo nie myślałam i szybko sobie ciasto wymyślałam. Fakt że czas pieczenia jest dłuższy ale samo wykonanie banalnie proste.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27311
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27311
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Do miski wbić jajka całe wsypać cukier i całość zmiksować na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz kawę inkę, wlać mleko i olej całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników w całość.
Gdy już całe składniki na ciasto są zmiksowane kolejny krok to wykonanie masy twarogowej, do drugiej miski dodać jajka całe również cukier i zmiksować aby cukier połączył się z jajkami.
Do ubitej masy jajecznej dodać twaróg ( nie mielić ), 2 łyżki masła ( takiego na kanapki z puszki lub prawdziwe ), mąkę ziemniaczaną i aromat. Całość zmiksować a można nawet blenderem chwilę po miksować do połączenia się masy jajecznej z resztą składników.
Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia wylać masę ciasta, na tą masę wyłożyć przez środek masę twarogową.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i pie 1 godzinę i 15 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. 15 minut przed końcem pieczenia się ciasta można przykryć je folią aluminiową aby się nie przypaliło. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Piekąc te ciasto a w sumie wymyślając go nie spodziewałam się aż takiego efektu. Jednak znowu zaskoczyłam sama siebie. Ciasto można polukrować lub polać polewą czekoladową. Świetnie nadaje się do kawy jak również dla domowników.