Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-07-2013
Wczoraj wyprobowalam przepis na slodkie, cynamonowe ciasto drozdzowe. ktorego sie nie kroi- odrywa sie male kawalki ciasta i je sie je bez dodatkow, z dzemem albo nutella, wybor nalezy do nas :) Popularny wypiek w Ameryce, jednak ja swoj przepis znalazlam na mojej ulubionej chorwackiej stronie coolinarika. com :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28206
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28206
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
Do miski wsypac make, dodac sol, wymieszac. W mace na srodku zrobic wglebienie, wlac tam maslo, mleko i wode, wsypac cukier i drozdze, wyrobic ciasto (jesli bedzie sie lepic do rak, podsypac maka). Ciasto przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut do wyrosniecia w cieple miejsce.
Wyrosniete ciasto podzielic na okolo 60 czesci- formowac male kulki wielkosci orzecha wloskiego. Ja najpierw podzielilam ciasto na 6 czesci, potem kazda czesc na pol i kazda polowke na 5 rownych kawalkow. Kazda kulke zamoczyc w masle, a potem obtoczyc w cukrze z cynamonem. Ukladac w natluszczonej formie do babki, nie dociskac! (ja uzylam formy silikonowej, wiec nie musialam jej natluszczac). Gotowe ciasto odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Po tym czasie wstawic je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec okolo 40 minut (do zrumienienia). Upieczone ciasto zostawic z formie okolo 15 min, po tym czasie mozna je wyjac z formy.