Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, smaczny sernik, po prostu "niebiański". Ciasto sernikowo-owocowe jest klasykiem na każdą okazję w ciągu całego roku.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2567
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20047
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 544
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 648
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7085
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2567
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20047
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 544
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 648
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7085
Składniki
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy energicznie rękami, aby jak najmniej temperatury z dłoni wprowadzić do niego. Dzielimy na 2/3 i 1/3 części. 1/3 części ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby stwardniało. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (termoobieg). Odcedźamy dobrze morele i kroimy. Myjemy skórkę pomarańczy i drobno ją ścieramy. Odstawiamy.
Przygotowujemy masę serową: twaróg, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i mieszamy, aż będą gładkie. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy tłuszczem, wyklejamy spód i brzeg 2/3 częścią ciasta. Resztę będziemy ścierać na tarce na wlaną powierzchnię masy serowej. Do wyklejonej tortownicy ciastem kruchym wlewamy mieszankę twarogową i wygładzamy ją. Rozkładamy na powierzchni masy twarogowej pokrojone morele i ścieramy na dużych oczkach tarki 1/3 ciasta z lodówki. To będzie nasza kruszonka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut (jeśli ciasto zbytnio się zarumieni, możemy przykryć je folią aluminiową i kontynuować pieczenie). Następnie zostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku i lekko uchylamy drzwiczki na około 60 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Posypujemy w/g uznania cukrem pudrem i podajemy. UWAGI: Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.