Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty, smaczny sernik, po prostu "niebiański". Ciasto sernikowo-owocowe jest klasykiem na każdą okazję w ciągu całego roku.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4157
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4157
Składniki
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy energicznie rękami, aby jak najmniej temperatury z dłoni wprowadzić do niego. Dzielimy na 2/3 i 1/3 części. 1/3 części ciasta wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby stwardniało. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (termoobieg). Odcedźamy dobrze morele i kroimy. Myjemy skórkę pomarańczy i drobno ją ścieramy. Odstawiamy.
Przygotowujemy masę serową: twaróg, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i mieszamy, aż będą gładkie. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Tortownicę smarujemy tłuszczem, wyklejamy spód i brzeg 2/3 częścią ciasta. Resztę będziemy ścierać na tarce na wlaną powierzchnię masy serowej. Do wyklejonej tortownicy ciastem kruchym wlewamy mieszankę twarogową i wygładzamy ją. Rozkładamy na powierzchni masy twarogowej pokrojone morele i ścieramy na dużych oczkach tarki 1/3 ciasta z lodówki. To będzie nasza kruszonka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 60 – 70 minut (jeśli ciasto zbytnio się zarumieni, możemy przykryć je folią aluminiową i kontynuować pieczenie). Następnie zostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku i lekko uchylamy drzwiczki na około 60 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Posypujemy w/g uznania cukrem pudrem i podajemy. UWAGI: Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.