Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mrożony jogurt"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13513
Polecam.
Odsłon: 63
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2007
Szybka i smaczna
Odsłon: 13513
Polecam.
Odsłon: 63
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2007
Składniki
Brzoskwinie ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a po tem obierz ze skórki. Owoce przekrój na połówki, pozbaw pestek. Miąższ pokrój w kostkę. Odłóż do zamrażarki do następnego dnia.
Następnego dnia zmrożone kostki brzoskwiniowe wyjmij z lodówki, przełóż do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia. Dodaj naturalny płynny miód, sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny oraz jogurt grecki. Całość zmiksuj na gładką masę.
Gotowy mus przełóż do pucharków lub szklaneczek, trzymaj w chłodzie. Ciasto francuskie ułóż na desce (jeśli używasz ciasta mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić), foremką wytnij małe ciasteczka. Ułóż je na blasze, posyp grubym cukrem. Piecz 5-10 minut w 200 st.
Opłucz i osusz kilka gałązek mięty. Oderwij listki. Zimny deser jogurtowo-brzoskwiniowy udekoruj listkami mięty. Podawaj na stół razem z upieczonymi ciasteczkami francuskimi.
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 200 kcal, cena 2,10 zł.
Cztery brzoskwinie sparz, włóż do zimnej wody, obierz ze skórki. Przekrój na połówki, wyjmij pestki. Na patelni stop 6 łyżek cukru, wlej 50 ml czerwonego wina. Włóż połówki brzoskwiń, obsmaż je w karmelu. Deser podawaj z kulkami lodów waniliowych. Polewaj pozostałym karmelem i dowolnie dekoruj.
Deser możesz też dekorować owocami i wiórkami czekolady.Źródło: Świat kobiety