Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 108
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4373
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 108
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 76
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4373
Składniki
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlewamy szklankę polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schładzamy.
Do przestudzonej polewy dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, również mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.
Gotowe ciasto na murzynka wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 3/4 wielkości dużej, ale może też być duża blaszka). Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-50 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, jak jest suchy patyczek cisto jest gotowe. Murzynka po upieczeniu studzimy na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblewamy po wierzchu odłożoną polewą. Smacznego !!!