Murzynek to bez wątpienia wspomnienie dzieciństwa. Każda mama przygotowywała ten szybki placek, gdy dzieci miały ochotę na coś słodkiego. Murzynek z tego przepisu wychodzi pyszny i wilgotny. Możesz go przełożyć dżemem lub polać czekoladą. Podczas przygotowywania ciasta ważne jest, aby dokładnie zmiksować białka z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto wyjdzie lekkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przebijać piany z białek, ponieważ ciasto może pękać.
Murzynek
Składniki
- 130 ml mleka
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Składniki
- 130 ml mleka
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Etapy przygotowania
W garnku umieść mleko i masło. Podgrzej, aż składniki się połączą i masa będzie płynna. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej ciepłe mleko z masłem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy oraz ponownie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie dodawaj pianę do ciasta i mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki (ok.20-21 cm średnicy) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Najlepiej wykonaj próbę patyczka. Wystudzone ciasto możesz podać samodzielnie, przełożyć kremem lub konfiturą albo polać czekoladą.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 210

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34080

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 496

Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Bez cukru
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 2665
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
- Azjatycka
- Indyjska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Jagnięcina
- Przyprawy
- Czosnek
- Imbir
Odsłon: 210

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 34080

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 496

Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Bez cukru
- Owoce
- Banany
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
Odsłon: 2665



Składniki
- 130 ml mleka
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
W garnku umieść mleko i masło. Podgrzej, aż składniki się połączą i masa będzie płynna. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej ciepłe mleko z masłem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy oraz ponownie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie dodawaj pianę do ciasta i mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki (ok.20-21 cm średnicy) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Najlepiej wykonaj próbę patyczka. Wystudzone ciasto możesz podać samodzielnie, przełożyć kremem lub konfiturą albo polać czekoladą.
Pyszotka;)
Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa .Ciasto z tego przepisu jest pyszne i wilgotne a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Przepis wypróbowałam i napewno będę do niego wracać . Polecam przepis każdemu .
Pyszności:)
Stary przepis ale ciasto zawsze bardzo smaczne.;)
Smakowite ciasto :)