Murzynek to bez wątpienia wspomnienie dzieciństwa. Każda mama przygotowywała ten szybki placek, gdy dzieci miały ochotę na coś słodkiego. Murzynek z tego przepisu wychodzi pyszny i wilgotny. Możesz go przełożyć dżemem lub polać czekoladą. Podczas przygotowywania ciasta ważne jest, aby dokładnie zmiksować białka z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto wyjdzie lekkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przebijać piany z białek, ponieważ ciasto może pękać.
Murzynek
Składniki
- 130 ml mleka
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Składniki
- 130 ml mleka
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Etapy przygotowania
W garnku umieść mleko i masło. Podgrzej, aż składniki się połączą i masa będzie płynna. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej ciepłe mleko z masłem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy oraz ponownie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie dodawaj pianę do ciasta i mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki (ok.20-21 cm średnicy) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Najlepiej wykonaj próbę patyczka. Wystudzone ciasto możesz podać samodzielnie, przełożyć kremem lub konfiturą albo polać czekoladą.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 14

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 13

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65176

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 735

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 94
Ostatnio komentowane przepisy

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 14

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 13

Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65176

Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 735

Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 94



Składniki
- 130 ml mleka
- 300 g cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
W garnku umieść mleko i masło. Podgrzej, aż składniki się połączą i masa będzie płynna. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej ciepłe mleko z masłem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy oraz ponownie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie dodawaj pianę do ciasta i mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki (ok.20-21 cm średnicy) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Najlepiej wykonaj próbę patyczka. Wystudzone ciasto możesz podać samodzielnie, przełożyć kremem lub konfiturą albo polać czekoladą.
Pyszotka;)
Murzynek to ciasto mojego dzieciństwa .Ciasto z tego przepisu jest pyszne i wilgotne a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Przepis wypróbowałam i napewno będę do niego wracać . Polecam przepis każdemu .
Pyszności:)
Stary przepis ale ciasto zawsze bardzo smaczne.;)
Smakowite ciasto :)