Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to bez wątpienia wspomnienie dzieciństwa. Każda mama przygotowywała ten szybki placek, gdy dzieci miały ochotę na coś słodkiego. Murzynek z tego przepisu wychodzi pyszny i wilgotny. Możesz go przełożyć dżemem lub polać czekoladą. Podczas przygotowywania ciasta ważne jest, aby dokładnie zmiksować białka z cukrem na puszystą masę. Dzięki temu unikniesz zakalca, a ciasto wyjdzie lekkie i delikatne. Pamiętaj, aby nie przebijać piany z białek, ponieważ ciasto może pękać.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18011
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 491
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 972
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7495
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8850
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18011
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 491
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 972
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7495
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8850
Składniki
W garnku umieść mleko i masło. Podgrzej, aż składniki się połączą i masa będzie płynna. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej ciepłe mleko z masłem. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy oraz ponownie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli, następnie dodaj cukier, aby uzyskać błyszczącą pianę. Delikatnie dodawaj pianę do ciasta i mieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto do foremki (ok.20-21 cm średnicy) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Najlepiej wykonaj próbę patyczka. Wystudzone ciasto możesz podać samodzielnie, przełożyć kremem lub konfiturą albo polać czekoladą.