Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wizyta u babci nie może się obyć bez ulubionego ciasta, jakim jest murzynek. Jeśli ja go upiekłam wiele razy, każdy może to zrobić. Zawsze się udaje i zawsze smakuje tak samo. Ja daję mniej cukru w porównaniu do tradycyjnego przepisu.
Mikser, garnek, łyżka, miska, tortownica
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6963
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5265
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2393
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6963
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5265
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2393
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę z wodą, cukrem i kakao oraz cukrem waniliowym. Mieszamy do połączenia składników.
Zagotować wszystko i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Odlać pół szklanki masy kakaowej, którą zużyjemy na polewę.
Do pozostałej masy dodajemy żółtka oddzielone od białek. Białka możemy wstawić do lodówki podczas gdy dodajemy pozostałe składniki. Białko szybciej się ubije.
Do masy kakaowej dodajemy mąkę i dobrze mieszamy do połączenia się składników.
Do masy dodajemy proszek do pieczenia i znów dobrze mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę.
Dodajemy do masy, dodajemy zapach. I w tym momencie używam dopiero miksera na małych obrotach. Ustawiam piekarnik na 50 stopni, aby się trochę rozgrzał.
Smarujemy tortownicę masłem, po czym obsypujemy bułką tartą
Wykładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na góra -dol przez 50 minut.
Pieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Nie warto polewać gorącego ciasta polewą, bo spłynie i nic nie zostanie na wierzchu. Najlepiej jest pięć murzynka rano albo wieczorem, wtedy nie spieszymy się że studzeniem masy kakaowej albo upieczonego ciasta. Ciasto jest zawsze puszyste i zachowuje świeżość bardzo długo.