Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wizyta u babci nie może się obyć bez ulubionego ciasta, jakim jest murzynek. Jeśli ja go upiekłam wiele razy, każdy może to zrobić. Zawsze się udaje i zawsze smakuje tak samo. Ja daję mniej cukru w porównaniu do tradycyjnego przepisu.
Mikser, garnek, łyżka, miska, tortownica
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1360
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 511
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1169
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1360
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 511
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3519
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1169
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę z wodą, cukrem i kakao oraz cukrem waniliowym. Mieszamy do połączenia składników.
Zagotować wszystko i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Odlać pół szklanki masy kakaowej, którą zużyjemy na polewę.
Do pozostałej masy dodajemy żółtka oddzielone od białek. Białka możemy wstawić do lodówki podczas gdy dodajemy pozostałe składniki. Białko szybciej się ubije.
Do masy kakaowej dodajemy mąkę i dobrze mieszamy do połączenia się składników.
Do masy dodajemy proszek do pieczenia i znów dobrze mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę.
Dodajemy do masy, dodajemy zapach. I w tym momencie używam dopiero miksera na małych obrotach. Ustawiam piekarnik na 50 stopni, aby się trochę rozgrzał.
Smarujemy tortownicę masłem, po czym obsypujemy bułką tartą
Wykładamy ciasto do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na góra -dol przez 50 minut.
Pieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Nie warto polewać gorącego ciasta polewą, bo spłynie i nic nie zostanie na wierzchu. Najlepiej jest pięć murzynka rano albo wieczorem, wtedy nie spieszymy się że studzeniem masy kakaowej albo upieczonego ciasta. Ciasto jest zawsze puszyste i zachowuje świeżość bardzo długo.