Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1435
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14947
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 961
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1435
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14947
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 961
Składniki
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć (miksując chwilę mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie widelcem) z utartym masłem oraz masą jajeczną. Składniki najlepiej delikatnie mieszać dodając je na przemian, podzielone na 3 partie.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 minut (po 65 minutach pieczenia wetknąć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest już suchy). Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki i polać polewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku na ciasto lub zawinięte w folię aluminiową.
POLEWA: Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w rondelku i mieszając podgrzać do zagotowania. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się roztopi. Ostudzić i odczekać aż polewa zgęstnieje.