Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na najprostsze ciasto świata - murzynek, w mojej wersji ciasto jest mięciutkie, pulchne i wilgotne, serdecznie polecam :-)
foremka z kominem śr. 25 cm, mikser
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1149
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1149
Składniki
1. Do garnka przekładamy 250 g masła + 1 szklankę cukru + 4 łyżki kakao + pół szklanki mleka -> musimy to zagotować i potem jeszcze pogotować na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i masa czekoladowa zgęstnieje. Następnie odlejemy sobie trochę do kubeczka (około pół szklanki) i to będzie nasza polewa. Masę czekoladową odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wystudzoną masę czekoladową przekładamy do misy miksera, dodajemy stopniowo po 1 żółtku (razem 4, a białka do osobnej miski) i miksujemy na wolnych obrotach. 3. Następnie stopniowo wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej i 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia i miksujemy. 4. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. 6. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do foremki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka. 8. Upieczone ciasto studzimy w foremce. Wystudzone przekładamy na paterę i dekorujemy polewą. Gdy polewa nam zastygnie za bardzo, to warto ją lekko podgrzać przed dekorowaniem. I gotowe. Ciasto jest przepyszne. Smacznego :-)