Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, bo ucierane, kakaowe ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi. Wilgotne, nie za słodkie, z rumowym aromatem.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2107
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 645
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2107
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 645
Składniki
GOTUJEMY BUDYŃ: Proszek budyniowy rozrobić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Wlać rozrobiony proszek na gotujące się mleko, chwilę gotować (jak budyń).
CIASTO (przepis na Murzynek zaczerpnięty ze Smakera): Cukier, wodę i kakao zagotować w garnku do rozpuszczenia. Odłożyć z ognia, dodać margarynę i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odlać 3/4 szklanki masy (na polewę) do garnuszka (będzie później łatwiej podgrzać aby rozprowadzić na cieście)
Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka, ucierając mikserem. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i rum, dokładnie wyrabiamy mikserem.
Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do ciasta.
Połowę ciasta wylewamy do blachy (duża prostokątna blacha wysmarowana margaryną i wysypana bułką tartą), na to wykładamy budyń (będzie mieć konsystencję papki, wykładamy go łyżką i palcami ;)), następnie wylewamy drugą część ciasta
Pieczemy: 40-50 min w 175 stopniach.
Po upieczeniu czekamy aż przestygnie, podgrzewamy polewę z garnuszka i polewamy nią ciasto. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi.