Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokos i czekolada to moim zdanie idealne połączenie. Zawsze.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Składniki
Ciasto: Wodę zagotowałem razem z olejem, kakao i 1 szklanką cukru aż do jego rozpuszczenia. Zostawiłem do wystygnięcia.
Białka zmiksowałem ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodałem pół szklanki cukru i powoli wymieszałem. Na koniec, ciągle mieszając dodawałem po jednym żółtku.
Do powstałej masy wsypywałem małymi partiami mąki z proszkiem i sodą. Mieszałem delikatnie łopatką.
Ciasto przelałem do foremki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu ciasto przekroiłem na pół i przełożyłem kremem. Murzynka pokryłem polewą czekoladową i posypałem tartą, białą czekoladą.
Krem: Wszystkie składniki zagotowałem ciągle mieszając. Masa powinna mieć konsystencję podobną do budyniu. Do smaku dodałem kilka kropli olejku migdałowego, lecz nie jest to konieczne. Przed przekładaniem ciasta, masa musi całkowicie wystygnąć.
Polewa: Czekoladę z łyżką masła i mleka, rozpuściłem na parze. Całe ciasto pokryłem polewą, a następnie póki polewa była gorąca starłem na nią dwie kostki białej czekolady. Czekolada nie rozpuści się, ale przyklei się do polewy.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem słonecznik i kurkumę. Szczypta kurkumy jest również w polewie.