Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokos i czekolada to moim zdanie idealne połączenie. Zawsze.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25736
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25736
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Składniki
Ciasto: Wodę zagotowałem razem z olejem, kakao i 1 szklanką cukru aż do jego rozpuszczenia. Zostawiłem do wystygnięcia.
Białka zmiksowałem ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodałem pół szklanki cukru i powoli wymieszałem. Na koniec, ciągle mieszając dodawałem po jednym żółtku.
Do powstałej masy wsypywałem małymi partiami mąki z proszkiem i sodą. Mieszałem delikatnie łopatką.
Ciasto przelałem do foremki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłem około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu ciasto przekroiłem na pół i przełożyłem kremem. Murzynka pokryłem polewą czekoladową i posypałem tartą, białą czekoladą.
Krem: Wszystkie składniki zagotowałem ciągle mieszając. Masa powinna mieć konsystencję podobną do budyniu. Do smaku dodałem kilka kropli olejku migdałowego, lecz nie jest to konieczne. Przed przekładaniem ciasta, masa musi całkowicie wystygnąć.
Polewa: Czekoladę z łyżką masła i mleka, rozpuściłem na parze. Całe ciasto pokryłem polewą, a następnie póki polewa była gorąca starłem na nią dwie kostki białej czekolady. Czekolada nie rozpuści się, ale przyklei się do polewy.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem słonecznik i kurkumę. Szczypta kurkumy jest również w polewie.