Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik i murzynek to dwa ciasta, które przypominają mi przepyszne smaki dzieciństwa i magiczne wypieki mojej Babci. Dobre rzeczy warto łączyć, dobre desery również, dlatego zapraszam Was na smakowity duet czyli murzynek z serem :)
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 92
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10307
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2092
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 92
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10307
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2092
Składniki
CIASTO KAKAOWE. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao, dokładnie mieszamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ostudzonej masy wraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
MASA SEROWA. Ser biały razem z masłem przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Żółtka oddzielamy od białek i dokładnie ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy do nich zmielony ser i łączymy dokładnie za pomocą miksera. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
PIECZENIE. Formę delikatnie smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim połowę ciasta kakaowego. Na nie za pomocą łyżki wykładamy masę serową, a na wierzch drugą połowę ciemnego ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 50 minut.
Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm. Ciasto kroimy dopiero po ostudzeniu. Jego wierzch możemy także udekorować polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)