Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aquafaba to nic innego jak płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy i innych strączków – czyli woda w garnku, w puszce lub w słoiku. Dokładnie ta woda, którą zawsze odlewacie z puszki. Posiada magiczną właściwość zbliżającą ją do białka jaj, to znaczy ubijana mikserem formuje się w sztywną, gęstą pianę. Poza tym podobnie jak jajka spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. To znaczy, że umożliwia zrobienie ciast, musów, kremów, majonezów, a nawet słynnej wegańskiej bezy. Badania potwierdziły, że aquafaba składa się głównie z białek i skrobii; dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Mus z aquafaby jest wyjątkowo puszysty, lekki i co ważne mniej kaloryczny od tradycyjnego na śmietanie lub jajkach :-). Przy okazji rozwiązuje się problem surowych jajek w musie :-) Gorąco polecam P.s. Jeśli zużyjemy ciecierzycę, a deseru nie chcemy odrazu robic, to wodę należy przelać do słoika, zakręcić i przechowywac w lodówce 3-4 dni, następnie ubić lub zamrozić tak jak białka
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4123
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6478
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13488
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5263
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4123
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6478
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13488
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5263
Składniki
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Wodę z ciecierzycy (schłodzoną w lodówce) wlać do do miski, dodać szczyptę soli jeśli nie było jej w składnikach aquafaby,
ubijać mikserem przez ok. 10 minut na sztywną pianę.
Dodać cukier puder i dalej ubijać. Do przestudzonej ale nadal płynnej czekolady dodać kilka łyżek ubitej piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego musu (uważać aby piana nie opadła).
Dodać resztę piany i wszystko delikatnie wymieszać. Gotowy mus przełożyć do szkalnek, miseczek, kieliszków. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Podawać z ulubionymi owocami, najlepiej lekko kwaskowatymi dla przełamania smaku.
Smacznego :-)