Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aquafaba to nic innego jak płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy i innych strączków – czyli woda w garnku, w puszce lub w słoiku. Dokładnie ta woda, którą zawsze odlewacie z puszki. Posiada magiczną właściwość zbliżającą ją do białka jaj, to znaczy ubijana mikserem formuje się w sztywną, gęstą pianę. Poza tym podobnie jak jajka spulchnia, skleja, łączy oraz zmienia się w emulsję. To znaczy, że umożliwia zrobienie ciast, musów, kremów, majonezów, a nawet słynnej wegańskiej bezy. Badania potwierdziły, że aquafaba składa się głównie z białek i skrobii; dodatkowo ma też bardzo mało kalorii i nie zawiera cholesterolu. Mus z aquafaby jest wyjątkowo puszysty, lekki i co ważne mniej kaloryczny od tradycyjnego na śmietanie lub jajkach :-). Przy okazji rozwiązuje się problem surowych jajek w musie :-) Gorąco polecam P.s. Jeśli zużyjemy ciecierzycę, a deseru nie chcemy odrazu robic, to wodę należy przelać do słoika, zakręcić i przechowywac w lodówce 3-4 dni, następnie ubić lub zamrozić tak jak białka
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 142
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 238
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 103
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 142
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 238
Składniki
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Wodę z ciecierzycy (schłodzoną w lodówce) wlać do do miski, dodać szczyptę soli jeśli nie było jej w składnikach aquafaby,
ubijać mikserem przez ok. 10 minut na sztywną pianę.
Dodać cukier puder i dalej ubijać. Do przestudzonej ale nadal płynnej czekolady dodać kilka łyżek ubitej piany i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego musu (uważać aby piana nie opadła).
Dodać resztę piany i wszystko delikatnie wymieszać. Gotowy mus przełożyć do szkalnek, miseczek, kieliszków. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Podawać z ulubionymi owocami, najlepiej lekko kwaskowatymi dla przełamania smaku.
Smacznego :-)