Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ciast buraczanych, leciutko wilgotne i pyszne. Krem to jogurt naturalny z cukrem pudrem i mandarynki z muscovado.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 978
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1896
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 978
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1896
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą. Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki, lekko odciskamy sok. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Buraki wymieszać z suchymi składnikami, dodać olej, ocet, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
Do wymieszanej masy buraczanej dodawać w dwóch partiach ubite jajka. Lekko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy i piec od 50 do 60 minut w 180 C. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić. Polewa. Schłodzony gęsty jogurt wymieszać z cukrem. Polewę rozłożyć na całkowicie ostudzonym cieście, przybrać krótko gotowanymi mandarynkami z muscovado.