Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ciast buraczanych, leciutko wilgotne i pyszne. Krem to jogurt naturalny z cukrem pudrem i mandarynki z muscovado.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą. Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki, lekko odciskamy sok. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Buraki wymieszać z suchymi składnikami, dodać olej, ocet, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać.
Do wymieszanej masy buraczanej dodawać w dwóch partiach ubite jajka. Lekko wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy i piec od 50 do 60 minut w 180 C. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić. Polewa. Schłodzony gęsty jogurt wymieszać z cukrem. Polewę rozłożyć na całkowicie ostudzonym cieście, przybrać krótko gotowanymi mandarynkami z muscovado.