Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry zrobione z gotowego ciasta francuskiego nadziewane czekoladą. Pyszne, szybkie i proste.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1121
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1121
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
Składniki
Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam na 8 równych kwadratów. Każdy kwadrat powinien być mniej więcej takich wymiarów jak foremki w gofrownicy. Czekoladę mleczną pokroiłam nożem na wiórki. Można ją też zetrzeć na tarce. Na cztery kwadraty ciasta nałożyłam porcje czekolady i przykryłam je pozostałymi czterema kwadratami. Brzegi ciasta zlepiłam ze sobą. Gofrownicę rozgrzałam i ułożyłam w niej przygotowane gofry. Gofry piekłam ok. 8-10 minut w gofrownicy, która ma moc 700W. W gofrownicach większej mocy pewnie ten czas będzie krótszy. Po upieczeniu gofry wyłożyłam na metalową kratkę. Przed podaniem można oprószyć gofry cukrem pudrem. Takie gofry są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno. Można je oczywiście podawać z innymi dodatkami. Doskonałe tu będą świeże truskawki czy banany, serek czy twarożek lub bita śmietana. Kombinacji jest wiele, zależy od gustu.