Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna, złota polska jesień. Piękne szare polskie jabłka. Reneta - już prawie zapomniany gatunek jabłek. Idealne na szarlotki. Tak pyszne, że postanowiłem zostawić jak największe kawałki. Tarta z renetami i miodem.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 90
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8667
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3088
Polecam.
Odsłon: 1884
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 90
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8667
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3088
Polecam.
Odsłon: 1884
Składniki
Z mąki, soli, masła i odrobiny wody przygotuj szybko ciasto, zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki. Ciasta, wyjętego z lodówki, tym razem nie wałkowałem, lecz odrywając małe kawałki wylepiłem foremkę. Ważne, aby boki formy były wylepione do samej góry.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na ósemki.
Pokrojone jabłka ułóż promieniście na cieście tak, aby pierwszy krąg oparty był na bokach foremki, a wewnętrzne kręgi na poprzednich. Posyp jabłka odrobiną cynamonu i brązowym cukrem, polej niewielką ilością miodu.
Piecz w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka) przez ok. 25 - 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, można polać sosem np. waniliowym. Jeżeli lubisz bardzo słodkie - polej na talerzyku odrobiną miodu.