Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsza babka cytrynyowa -pyszna, lekka jak chmurka i zawsze się udaje. Trzeba tylko cierpliwie dodawać składniki po koleji i nei za szybko.
Polecam.
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Składniki
Oddzielić białka od żółtek. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier ( po łyżce) ubijając cały czas. Potem dodawać żółtka cały czas miksując masę - stopniowo, po jednym. Następnie wąskim strumieniem dodać olej, cały czas miksując. Na koniec dodać skórkę cytryny i sok - wymieszać. Odstawić mikser i za pomocą łyżki dodawać do piany mąkę, po jednej łyżce, delikatnie mieszając całość.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia babki nasmarować tłuszczem, wylać masę i piec 50 minut. Można też piec w podłużnych blaszkach ( takich pasztetowych).