Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-11-2019
Zdecydowanie jedna z lepszych szarlotek jakie zrobiłam ! Szybka i prosta. Z gotowanymi jabłkami z cynamonem, posypana cukrem pudrem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2109
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5548
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5568
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2109
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5548
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5568
Składniki
Składniki na ciasto, siekamy i krótko zagniatamy. Ciasto można wyrobić też w robocie kuchennym. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dzielimy je na dwie części. Jedna większą i drugą mniejszą. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Większa częścią wylepiamy dno formy, następnie wstawiamy je do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż jabłka zmiękną ale nie będą rozgotowane. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12-15 min. Na lekko podpieczone ciasto kruche wylewamy podgotowane jabłka. Na wierz ścieramy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40-45 min. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.