Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek bananowy to przysmak zza oceanu, który w gruncie rzeczy jest ciastem. Można jednak smarować go masłem i podawać z konfiturą na śniadanie. Taki wypiek to doskonały sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych, wręcz czarnych bananów zalegających w lodówce. Najprostszy chlebek bananowy przygotujesz w kwadrans bez użycia miksera – wystarczy dokładnie wymieszać składniki szpatułką lub rózgą kuchenną.
Keksówka 30 cm
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3018
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 177
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 908
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 611
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3018
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 177
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 908
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 611
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Roztop olej kokosowy i przestudź.
Krótko utrzyj jajka z cukrem (tak, by cukier się rozpuścił, ale by za bardzo nie napowietrzyć masy).
Rozgnieć widelcem (możesz zblendować) 2-3 banany (im więcej dodasz bananów, tym chlebek będzie słodszy i bardziej wilgotny) i połącz z masą jajeczną.
Przelej do masy olej. Wymieszaj krótko.
Przesiej do masy mąkę i sodę. Dodaj szczyptę soli. Ponownie wymieszaj – do połączenia składników.
Wmieszaj w masę posiekane orzechy.
Przelej ciasto do formy. Na wierchu ułóż kawałki banana i lekko wciśnij do środka.
Wstaw formę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Chlebek bananowy smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu. Długo zachowuje świeżość.