Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta tuż, tuż, ale w ferworze innych zajęć nie myślisz jeszcze o bożonarodzeniowych wypiekach? Nie musisz sięgać po pracochłonne przepisy, by zastawić stół pysznościami i wyczarować prawdziwie świąteczną atmosferę! Upiecz w tym roku najprostszy piernik na świecie. To ciasto pokocha cała rodzina, a zapach cynamonu w domu będzie dokładnie taki sam, jak przy pieczeniu staropolskiego piernika długo dojrzewającego.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Roztop w rondelku masło. Dodaj do niego miód i cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj do rondelka kakao i przyprawę piernikową. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Zdejmij rondelek z palnika. Połącz zawartość rondelka z mlekiem. Dodaj jajka i wymieszaj rózgą.
Przesiej do miski mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj zawartość rondelka i zmiksuj (mikserem na niskich obrotach) na jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekane drobno śliwki suszone i orzechy włoskie (odłóż kilka do dekoracji). Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach 30x20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty i przełóż powidłami śliwkowymi. Udekoruj posiekanymi orzechami. Jeśli chcesz, możesz oblać piernik polewą czekoladową albo lukrem.