Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smażeniu pięknie rosną, napuszają się, mimo że nie dodajemy do nich żadnych spulchniaczy. Z zewnątrz są chrupkie a w środku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę następnie dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy. Do powstałej mieszaniny dodajemy mąkę-najpierw wszystko mieszamy a potem zagniatamy ciasto. Można sobie je troszkę podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut. Następnie dzielimy na dwie części-wtedy będzie lepiej wałkować, bo ciasto jest duże. Wałkujemy dość cienko, kroimy na pasy a potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Zawijamy faworki. Do patelni/garnka wlewamy olej, tyle by faworki swobodnie w nim pływały. Grzejemy, gdy olej jest dobrze rozgrzany (czyli jeśli po wrzuceniu faworka bulgocze a faworek zarz wypływa na powierzchnię to temperatur jest odpowiednia. Faworki smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną. Smażymy je na blado złoty kolor. Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż one nie piją oleju, nie są tłuste. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.