Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie chcesz, by przepis na szarlotkę był przypadkowy i byle jaki, wypróbuj naszą sprawdzoną recepturę. To najsmaczniejsza wersja tego wypieku - z kruchym ciastem i dużą ilością jabłkowego musu.
Forma kwadratowa o wymiarach ok. 24 x 24 cm
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 18
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5069
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2599
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 413
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 135
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 18
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5069
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2599
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 413
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 135
Składniki
Rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że masło i jajko muszą być zimne, prosto z lodówki. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, wsyp cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Pokrój szybko masło na drobne kawałki i wbij jajko. Zagnieć sprawnie na jednolite ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Zabierz się za przyrządzenie masy jabłkowej. Umyj, obierz i oczyść owoce. Pokrój je w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce. Włóż do garnka i wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami cukru. Przełóż na palnik i smaż do wyraźnego zmiękczenia jabłek (jeśli wyleje się dużo soku, musi odparować). Po tym czasie wsyp cynamon, zamieszaj i odstaw garnek do ostygnięcia.
Wyjmij formę i wyłóż papierem do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Rozwałkuj połowę i wyklej dno formy. Na ciasto wyłóż przestudzoną masę jabłkową. Rozwałkuj drugą połowę ciasta. Urywaj kawałek po kawałku i przykrywaj mus z wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz przez 50 minut. Jeśli po tym czasie nie będzie zrumienione, dodaj kolejne 10 minut i obserwuj.
Wyjmij upieczone ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli masz ochotę, możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem do dekoracji.