Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budyniowy krem przełamany słonymi krakersami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2336
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1457
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 537
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3623
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1335
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2336
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1457
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 537
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3623
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1335
Składniki
Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy krakersy. Następnie do rondelka wlewamy 4 szklanki mleka, masło i szklankę cukru zwykłego oraz 2 torebki cukru waniliowego oraz zapach. Gotujemy na średnim gazie. Po zagotowaniu mleko z dodatkami można wyłączyć aby nie wykipiało.
W jednej szklance mleka miksujemy mąkę z żółtkami oraz budyniami i wlewamy do gotującego mleka z pozostałymi składnikami energicznie mieszając drewnianą łyżką ( mi tak wygodnie ) aby nie było grudek.
Gotowy, gorący budyń wylewamy na krakersowy spód i przykrywamy warstwą ciastek.
W oryginalnym przepisie gotowe, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
U mnie wersja z polewą czekoladową. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy połamane na dowolne kawałki czekolady z drobnymi orzechami. Gotujemy na średnim gazie do momentu zgęstnienia polewy. Gorącą wylewamy na ciasto. Napoleonkę kroimy na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce ;-) Smacznego