Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Tanie i szybkie ciasto na co dzień i od święta.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25563
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2554
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1278
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25563
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2554
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1278
Składniki
Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni.
Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje.
Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień.