Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie jest czasochłonne. Nie musisz rezygnować z pysznego deseru i spędzać długich godzin w kuchni. Mamy dla ciebie propozycję wykonania szybkiej napoleonki bez pieczenia. Jedyny czas oczekiwania, to czas potrzebny do schłodzenia ciasta w lodówce.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Do rondelka wlej ok. 800 ml mleka, dodaj przekrojoną laskę wanilii lub cukier waniliowy i podgrzej. W misce połącz pozostałe mleko z cukrem, żółtkami, mąką i proszkami budyniowymi. Roztrzep zawartość trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko będzie już gorące wyjmij laskę wanilii i powoli wlej budyniową zawiesinę. Mieszaj energicznie do powstania budyniu. Garnek przykryj talerzykiem lub zawiń folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia. Jeśli budyń będzie stygł bez przykrycia, powstanie skorupka, która w masie może przyczynić się do powstania grudek.
Miękkie masło utrzyj mikserem i dodawaj do niego przestudzony budyń. Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów. Na to wyłóż pierwszą porcję kremu budyniowego i postępuj tak samo do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Blaszkę z ciastem wstaw do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować wierzch cukrem pudrem, pokruszonymi herbatnikami lub posiekanymi drobno orzechami.