Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie jest czasochłonne. Nie musisz rezygnować z pysznego deseru i spędzać długich godzin w kuchni. Mamy dla ciebie propozycję wykonania szybkiej napoleonki bez pieczenia. Jedyny czas oczekiwania, to czas potrzebny do schłodzenia ciasta w lodówce.
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29313
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2715
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18681
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 719
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29313
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2715
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18681
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 719
Składniki
Do rondelka wlej ok. 800 ml mleka, dodaj przekrojoną laskę wanilii lub cukier waniliowy i podgrzej. W misce połącz pozostałe mleko z cukrem, żółtkami, mąką i proszkami budyniowymi. Roztrzep zawartość trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko będzie już gorące wyjmij laskę wanilii i powoli wlej budyniową zawiesinę. Mieszaj energicznie do powstania budyniu. Garnek przykryj talerzykiem lub zawiń folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia. Jeśli budyń będzie stygł bez przykrycia, powstanie skorupka, która w masie może przyczynić się do powstania grudek.
Miękkie masło utrzyj mikserem i dodawaj do niego przestudzony budyń. Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów. Na to wyłóż pierwszą porcję kremu budyniowego i postępuj tak samo do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Blaszkę z ciastem wstaw do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować wierzch cukrem pudrem, pokruszonymi herbatnikami lub posiekanymi drobno orzechami.