Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie jest czasochłonne. Nie musisz rezygnować z pysznego deseru i spędzać długich godzin w kuchni. Mamy dla ciebie propozycję wykonania szybkiej napoleonki bez pieczenia. Jedyny czas oczekiwania, to czas potrzebny do schłodzenia ciasta w lodówce.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 95
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 32
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6360
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 404
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 95
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 32
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 6360
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 404
Składniki
Do rondelka wlej ok. 800 ml mleka, dodaj przekrojoną laskę wanilii lub cukier waniliowy i podgrzej. W misce połącz pozostałe mleko z cukrem, żółtkami, mąką i proszkami budyniowymi. Roztrzep zawartość trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Gdy mleko będzie już gorące wyjmij laskę wanilii i powoli wlej budyniową zawiesinę. Mieszaj energicznie do powstania budyniu. Garnek przykryj talerzykiem lub zawiń folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia. Jeśli budyń będzie stygł bez przykrycia, powstanie skorupka, która w masie może przyczynić się do powstania grudek.
Miękkie masło utrzyj mikserem i dodawaj do niego przestudzony budyń. Foremkę o wymiarach 20 × 30 cm wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę biszkoptów. Na to wyłóż pierwszą porcję kremu budyniowego i postępuj tak samo do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Blaszkę z ciastem wstaw do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować wierzch cukrem pudrem, pokruszonymi herbatnikami lub posiekanymi drobno orzechami.