Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowej roboty Napoleonki z fantastycznym nadzieniem budyniowym. Ciasto możecie znać też pod nazwą ''kremówka''. gorąco zachęcam do skosztowania tego papieskiego przysmaku. Jest niezwykle uzależniająca! Do tego tania i łatwa w wykonaniu.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2484
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Polecam.
Odsłon: 979
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2484
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Polecam.
Odsłon: 979
Składniki
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli i śmietanę oraz około 50 g masła i zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie postępujemy wg planu przewidzianego na zdjęciach. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt kwadratu. Na środku, pod kątem 45 stopni układamy drugi kwadrat, tym razem z kawałków masła. Brzegi zawijamy na kopertę do środka i sklejamy, tak aby masło znalazło się w środku. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Składamy na 3 razy i ostawiamy do lodówki (na godzinę, dwie). Ciasto obracamy w poprzek i procedurę powtarzamy około 3-4 razy. Gotowe ciasto wałkujemy do uzyskania grubości typowego francuskiego i dzielimy na 2 równe części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 - 25 minut do zrumienienia ciasta. Studzimy.
Szklankę zimnego mleka odlewamy i miksujemy ją z żółtkami, cukrem i przesiana mąką. Resztę zagotowujemy (jeżeli chcemy dodać laskę wanilii o należy wyjąć z niej ziarenka i wrzucić laskę, wyjąc tuż przed wlaniem drugiej części mleka). Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego mleko z rozprowadzona mąką, cukrem i żółtkami. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia i ponownego zagotowania, nie przerywamy mieszania. Gorący kremy wylewamy na blat upieczonego ciasta i nakrywamy drugim. Odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.