Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka napoleonka na cieście francuskim, z budyniowym kremem o smaku pomarańczowym.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8530
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1246
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10201
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 701
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8530
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1246
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10201
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4642
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 701
Składniki
Ciasto francuskie podzieliłam na dwie połowy. Wyszły mi dwa prostokąty o wymiarach ok. 12x20cm. Przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu blaty od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. 1 szklankę mleka zagotowałam ze skórką otartą z pomarańczy, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy, cukier i mąkę. Mieszaninę przelałam cienkim strumieniem na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Jednocześnie wyjęłam z lodówki masło, aby nabrało temperatury pokojowej. Miękkie masło rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń pomarańczowy i miksowałam do uzyskania gładkiego kremu o jednolitej konsystencji. Jeden blat ciasta francuskiego ułożyłam na desce. Wyłożyłam na niego cały krem budyniowy i przykryłam drugim blatem. Lekko docisnęłam i wyrównałam krem po bokach. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się dobrze schłodziło. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.