Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, solidne ciasto z niemieckiego przepisu. Kruche ciasto, masa makowa z kawałkami gruszki i delikatna pianka budyniowa na wierzchu. To ciasto koniecznie trzeba wypróbować. Wygląda i pachnie...oszałamiająco!
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 150
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 437
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 150
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 437
Składniki
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Ja wsypuję wszystko do miski i zagniatam mikserem na grubą kruszonkę. Na koniec szybko poprawiam rękami i formuje kulę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.
Gotujemy kaszę mannę na mleku. Do jeszcze ciepłej dodajemy masło i masę makową. Dodajemy cukier do smaku( np. 2 łyżki). Gdy masa wystygnie dodajemy gruszkę pokrojona na kawałki. Mieszamy, dodajemy jajko i jak ktoś lubi odrobinę, rumu, skórkę pomarańczową lub cukier waniliowy.
Foremkę do pieczenia( o średnicy 26 cm) nasmarować tluszczem. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć foremkę tworząc brzeżek. Masę makową rozprowadzić na cieście.
Ugotować budyń z podanych składników( mleko, budyń, cukier). Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło. Podczas gdy budyń się chłodzi, rozbić jajka i rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. Żółtka dodać do letniego budyniu, zamieszać. Następnie ostrożnie dodać ubitą pianę i lekko zamieszać. Budyń wyłożyć na masę makową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ciasto piec przez godzinę. Gdy wierzch ciasto bardzo się zrumieni można nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto można posmarować rozpuszczonym maslem i posypać cukrem.