Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1066
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 972
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1066
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 972
Składniki
Miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką. Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników. Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Im mniejsze i cieńsze tym krócej. Mnie wyszło 30 dużych pierników. Smacznego.