Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki według tego przepisu są odpowiednio wilgotne, pachną miodem i przyprawą korzenną. Nie zawierają ani grama tłuszczu. Przepis znaleziony w starej niemieckiej książce kucharskiej. Zrobiłam z nich prezent dla mojej koleżanki :)
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1021
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 149
Waniliowe babeczki bez jajek i z mlekiem bez laktozy. Pyszne i proste. Świetn...
Odsłon: 133
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1021
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 149
Waniliowe babeczki bez jajek i z mlekiem bez laktozy. Pyszne i proste. Świetn...
Odsłon: 133
Składniki
Miód z cukrem podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Nie można doprowadzić do zagotowania. Do rozpuszczonego miodu i cukru wlać mleko. Wymieszać, aż do połączenia składników. Wystudzić. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem, kakaem i przyprawą do piernika, wbić jajko i zamieszać łyżką. Przestudzoną masę z miodem, wlać do wymieszanych suchych składników. Ciasto zagnieść, aż powstanie szklista masa. Można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przed wałkowaniem posypać stolnicę mąką. Od razu wałkujemy i wykrawamy foremką kształty Moje piekłam w 180* -18 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości i grubości ciasta. Im mniejsze i cieńsze tym krócej. Mnie wyszło 30 dużych pierników. Smacznego.