Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.
Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka
Składniki
- Ciasto:
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek L
- szczypta soli
- 100g drożdży
- 1 kg mąki
- ...
- Kruszonka + dodatki:
- 3 duże jabłka
- 100g masła
- 200g mąki
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki
- Ciasto:
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek L
- szczypta soli
- 100g drożdży
- 1 kg mąki
- ...
- Kruszonka + dodatki:
- 3 duże jabłka
- 100g masła
- 200g mąki
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Etapy przygotowania
Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na dużą blachę (około 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 261
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 261



Składniki
- Ciasto:
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek L
- szczypta soli
- 100g drożdży
- 1 kg mąki
- ...
- Kruszonka + dodatki:
- 3 duże jabłka
- 100g masła
- 200g mąki
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na dużą blachę (około 40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
Jabłka obieramy, kroimy w grube plastry. Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.
pieknie wyglada,prosze podac wymiary blaszki;)
Taki domowy :)