Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na nugat pochodzi z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka” wydanej w 1984 roku. Jedyną zmianę, jaką wprowadziliśmy to brak oblatów, którymi przekłada się masę. Jeśli jednak macie ochotę zrobić nugat w wafelku, potrzebujecie 6 oblatów. Możecie również eksperymentować z dodatkami, zamienić orzechy laskowe na pistacje lub inne, które lubicie.
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 28
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 146
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 28
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 146
Składniki
Orzechy pokrój na mniejsze części.
Do niewielkiego garnka wsyp cukier i dodaj miód. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do misy miksera przełóż białka i zacznij ubijać na sztywną pianę. Gdy podwoją swoją objętość, wlej cienkim strumieniem syrop przygotowany z cukru i miodu. Miksuj jeszcze przez 2 minuty.
Następnie ubite białka umieść w dużym garnku i cały czas mieszając, trzymaj na średnim ogniu. Gdy masa będzie z łatwością odchodzić od dna garnka, wmieszaj posiekane orzechy i skórkę z cytryny.
Nugat przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki.