Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na nugat pochodzi z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka” wydanej w 1984 roku. Jedyną zmianę, jaką wprowadziliśmy to brak oblatów, którymi przekłada się masę. Jeśli jednak macie ochotę zrobić nugat w wafelku, potrzebujecie 6 oblatów. Możecie również eksperymentować z dodatkami, zamienić orzechy laskowe na pistacje lub inne, które lubicie.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 36
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 99
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 194
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5354
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 160
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 36
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 99
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 194
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5354
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 160
Składniki
Orzechy pokrój na mniejsze części.
Do niewielkiego garnka wsyp cukier i dodaj miód. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do misy miksera przełóż białka i zacznij ubijać na sztywną pianę. Gdy podwoją swoją objętość, wlej cienkim strumieniem syrop przygotowany z cukru i miodu. Miksuj jeszcze przez 2 minuty.
Następnie ubite białka umieść w dużym garnku i cały czas mieszając, trzymaj na średnim ogniu. Gdy masa będzie z łatwością odchodzić od dna garnka, wmieszaj posiekane orzechy i skórkę z cytryny.
Nugat przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki.