Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-01-2017
Kiedy na dworze mróz i brak słońca często mam ochotę na czekoladę ... Wiadomo, że suszone śliwki i czekolada, to duet idealny , więc zamknęłam je w przepysznym, wilgotnym cieście. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest nieziemski....no i ten rozgrzewający dodatek whisky ... polecam wytrawnym czekoholikom. Ciasto jest mało słodkie, wręcz wytrawne, a jeden kawałek zaspokaja zapotrzebowanie na czekoladę :-)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31309
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31309
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Dzień wcześniej należy pokroić śliwki, dosyć drobno, przełożyć do miseczki i zalać whisky. Miseczkę przykryć folią i zostawić co najmniej na całą noc.
Kolejnego dnia należy rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej masy, odstawic do lekkiego przestudzenia
Żółtka nalezy ubić z połową cukru na puszystą masę. Dodać lekko przestudzoną czekoladę z masłem, śliwki wraz z whisky, jesli pozostała przez nie nie wchłonieta oraz mielone migdały. Wszystko wymieszać dokładnie szpatułką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i utrzeć do jego rozpuszczenia. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać. Dodać kolejną cześc piany i delikatnie wmieszać. Na koniec dodać pozostałą pianę i delikatnie wmieszać. Masę czekoladową przełozyc do tortownicy (dno tortownicy 20-21cm wyłozyć papierem, boki posmarowac tłuszczem) i piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Środek ciasta pozostanie lekko mokry ale tak ma pozostać, nie ma to nic wspolnego z zakalcem, ponieważ ciasto nie zawiera mąki. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawic na kratke do przestudzenia. Kiedy wystygnie przełozyć na talerz lub paterę.
Ciasto kroić gdy będzie zimne, nie należy przechowywac w lodówce. Smacznego :-)