Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, maślane ciasteczka, które długo zachowują świeżość i smak. Dzięki przyprawom takim jak: cynamon, gałka muszkatołowa i imbir doskonale sprawdzą się zwłaszcza jesienną i zimową porą. Uwaga: jeśli nie macie w kuchni cynamonu, imbiru czy gałki muszkatołowej, możecie zastąpić te składniki uniwersalną przyprawą do piernika.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99027
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99027
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5091
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier. Dodaj żółtka jaj. Zimną margarynę zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Na koniec wsyp przyprawy. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Stolnice oprósz mąką. Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki, odwiń z folii, połóż na stolnicy i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Przy użyciu dowolnych foremek wytnij małe ciasteczka.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Ciasteczka przełóż na blachę zachowując pomiędzy nimi niewielkie odstępy.
Ciasteczka piecz przez około 15 minut do delikatnego zrumienienia.
Upieczone ciasteczka przestudź.
Ciasteczka przechowywane w puszce lub słoiku zachowają świeżość nawet do 3-4 tygodni. Smacznego!