Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy znajdą się smakosze ciasta francuskiego? Jeśli tak podam wam fajny wymyślony przepis na obwarzanki z masą krówka. Ciastka bo chyba mogę ich tak nazwać robi się bardzo szybko i są pyszne. Mam nadzieję że podobają wam się moje przepisy. Postaram się co jakiś czas wymyślać coś nowego i podzielić się z wami przepisem chociaż obiady codziennie gotuję bo nie mogłabym usiedzieć gdybym nie zjadła gotowanego.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Gotowe ciasto francuskie w poprzek pokroić na paski po 5 cm. Na tak przygotowane paski, na każdy osobno nałożyć końcówką łyżeczki na brzeg paska masę kajmakową.
Gdy już masa jest wyłożona zawinąć z masą na dwa razy sklejając końce i przyciskając lekko cały pasek formując wężyka.
Następnie gotowy wężyk przewinąć dwa razy formując obwarzanka, robi się to bardzo łatwo.
Gotowe uformowane obwarzanki ułożyć na blaszce sklejonym w stronę blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem i posypać dość obficie cukrem kryształ.
Gotowe obwarzanki wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
Ciastka wyszły bardzo smaczne nadają się do kawy, dla dzieci oraz gości. Ja zrobiłam z jednej porcji ciasta jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć składniki. Mi wyszło 8 sztuk takich ciasteczek.